În direct din biserică

Adrese utile

Episcopia Romano-Catolică Iaşi
radio vatican

Radio Vatican


Radio Maria
Radio Iasi AM
Sanctuarul Marian de la Cacica
Situl de stiri Catholica

Publicatii (Multimedia)

Parohiale

Diecezane

Arhiva evenimentelor
Administrarea sacramentului Mirului


Duminică, 23 septembrie 2018, a fost o zi de mare sărbătoare pentru comunitatea din Răducăneni, care, îmbrăcată în sărbătoare, a trăit un eveniment important din viaţa ei, şi anume primirea sacramentului sfântului Mir de către 116 copii şi tineri, prin impunerea mâinilor Excelenţei sale Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucureşti, care a fost primit cu bucurie de întreaga comunitate.

Preasfinţitul Cornel Damian a fost întâmpinat de copii cu pâine, sare şi flori, simboluri ale ospitalităţii şi cinstei cuvenite oaspeţilor de seamă, după care i-a salutat cu bucurie pe candidaţii la Mir şi pe credincioşi, exprimând în câteva cuvinte bucuria de a se afla în mijlocul comunităţii din Răducăneni.

După acest moment, a urmat pregătirea pentru sfânta Liturghie. Printr-o frumoasă procesiune, candidaţii la Mir, împreună cu preoţii şi episcopul, au intrat în biserică, unde a avut loc sfânta Liturghie solemnă de conferire a sacramentului Mirului.

La predică, Preasfinţitul Cornel a scos în evidenţă lucrarea Duhului Sfânt în viaţa creştinului şi a arătat cum putem trăi ca adevăraţi copii ai lui Dumnezeu, ajutaţi şi călăuziţi de Duhul Sfânt. Predica a avut şi un frumos dialog între episcop şi candidaţii de la Mir. Copiii şi tinerii au dat răspunsuri bune şi au primit aprecieri din partea episcopului.

A urmat apoi cel mai important moment, conferirea sacramentului Mirului. După rugăciunea de invocare a Duhului Sfânt, candidaţii, plini de emoţie, având-i alături pe naşii lor, au primit din partea episcopului ungerea cu sfânta Crismă.

Copii au participat în continuare activ la sfânta Liturghie, cântând frumos şi cu entuziasm, citind invocaţiile la rugăciunea credincioşilor şi aducând daruri la ofertoriu.

La sfârşitul sfintei Liturghii, doi copii dintre cei miruiţi au recitat o poezie şi au exprimat, în numele tuturor, gânduri de mulţumire lui Dumnezeu, Preasfinţitului Cornel, preoţilor, părinţilor, naşilor şi tuturor celor prezenţi la sărbătoare pentru această zi binecuvântată în care l-au primit pe Duhul Sfânt cu darurile sale.


1. Azi e sărbătoare sfântă

Căci Domnul ne binecuvântă,

Cu-al său Duh, cu sfinte daruri

Ce-s comori de sfinte haruri.


2. Tu cobori astăzi, Preasfinte,

Peste noi, cu-a tale daruri

Să fim buni, viteji în luptă

S-avem sfinte idealuri.


3. Primul, daru-nţelepciunii

Ca s-alegem tot ce-i bun,

Să urmăm calea cea dreaptă

Să nu luăm orice din drum.


4. Voia ta s-o ştim în toate

Înţelegerea de dai,

Să pricepem voia-ţi sfântă

Să ajungem toţi în rai


5. Ce e bine să-nvăţăm

Ştiinţă ne dăruieşti,

Cuvântu-ţi să-l înţelegem

Să dorim cele cereşti.


6. Ne dai şi tărie-n luptă

Fără frică să-nfruntăm,

Duhul Rău ce ne-amăgeşte

În păcate să cădem.


7. Sfat să ştim ce să alegem

Şi ce drum să apucăm,

Ne şopteşti uşor, Preasfinte,

Pentru bine să luptăm.


8. Sădeşti evlavie în inimi

Şi sufletele ne sfinţeşti

Pe calea către fericire

Tu însuţi ne călăuzeşti.


9. Să-l iubim mereu pe Tatăl

Ce ne vrea moştenitori,

Ne sădeşti în suflet teama

De-a nu fi răufăcători.


10. Să ne fii şi mângâiere

În al vieţii chin, amar

Să schimbi în iubire, ura

Vina să o schimbi în har.


11. Tuturor, ne-aprinde-n inimi

Focul dragostei cereşti.

Să-mbrăcăm cu bucurie,

Straiele dumnezeieşti.


12. Duh Sfinte, ne luminează

Şi mereu rămâi cu noi,

Să facem ce-i bine-n viaţă

În luptă să fim eroi.


Fie ca toţi copiii şi tinerii însemnaţi cu pecetea Duhului Sfânt, trăindu-şi credinţa în mod activ, să fie statornici în iubirea faţă de Dumnezeu şi faţă de Biserica sa şi să-l mărturisească în toată viaţa lor pe Domnul Isus Cristos.


Pr. Sergiu Dămoc


Mai multe imagini de la acest eveniment puteţi vedea în Albumul foto: 23 septembrie: Răducăneni: Administrarea sacramentului Mirului. Foto: Emilian LupuÎnapoi la Arhiva evenimentelorCampusul „Călătorii cu maşina timpului"


În perioada 12-16 iulie 2017, în Parohia "Sfinţii Apostoli Petru şi Paul" din Răducăneni a avut loc campusul copiilor intitulat "Călătorii cu maşina timpului". Copiii, în număr de aproximativ 150, însoţiţi de cei 27 de animatori, au avut parte de zile minunate, în care distracţia, jocurile şi voia bună s-au îmbinat armonios cu rugăciunea şi meditaţia.

Activitatea a fost organizată de Seminarul "Don Orione", de tinerii din Acţiunea Catolică şi, bineînţeles, totul s-a realizat cu sprijinul părintelui paroh Iulian-Eugen Kropp, dar şi al părintelui colaborator Alin-Cătălin Butnaru, care au manifestat un entuziasm deosebit pentru ca această acţiune să ajungă la îndeplinire.

În prima zi, cu mic, cu mare, toţi copiii au aşteptat cu nerăbdare şi emoţie începutul campusului în curtea bisericii. Astfel, aceştia au fost împărţiţi în patru echipe, fiecare având o culoare reprezentativă pentru grup, un nume specific şi, bineînţeles, să nu uităm de motoul şi imnul creat cu multă veselie de fiecare adunare: "Spiriduşii", "Buburuzele", "Steluţele" şi "Regii timpului". Totul s-a realizat sub atenta supraveghere a animatorilor inimoşi care au fost alături de cei mai mici şi i-au ajutat să înţeleagă mai uşor rostul tuturor activităţilor.

Fiecare zi începea la ora 9:00 cu înviorarea de dimineaţă, cu bansurile mult dorite de copii şi nu numai. După aceasta, toţi mergeau în biserică unde urmăreau cu entuziasm câte un episod din sceneta "Maşina Timpului", ce îi avea ca protagonişti pe George şi Ilaria, doi tineri care aparţineau societăţii din secolul XXI şi care călătoreau în timp.

În prima zi, sceneta a constituit o prezentare generală a celor doi buni prieteni.

În cea de-a doua zi, tema piesei de teatru a fost "Călătorii în lumea viselor". Din acest episod, cu toţii am învăţat că, dacă îl avem pe Dumnezeu alături, orice vis este posibil. Cel mai important este să avem credinţa şi speranţa că Domnul ne este alături mereu şi ne călăuzeşte paşii pe calea cea dreaptă.

În cea de-a treia zi, tema scenetei a fost "Călătorie în timpul regelui David... Oare să fiu eu alesul? Totul este posibil". Din această secvenţă, cu toţii am înţeles că Dumnezeu ne alege pe fiecare şi că alături de el putem învinge orice obstacol. Trebuie să fim bucuroşi că cea mai importantă persoană din univers are încredere în noi şi ne alege pentru o misiune deosebită.

În ultima zi, piesa de teatru s-a intitulat "O perlă scumpă... merită toţi banii". În acest episod, împărăţia cerurilor era asemănată cu o perlă preţioasă, cu o comoară. Noi, oamenii, putem dobândi împărăţia cerurilor doar dacă fiecare dintre noi foloseşte darurile pe care le are pentru a căuta "comoara" mult dorită.

Pe lângă aceste secvenţe ce i-au avut ca actori pe tinerii din Acţiunea Catolică, dar şi pe lângă catehezele realizate de părintele Alessandro, cei mici au lucrat în echipă, au jucat diverse jocuri şi au profitat din plin de timpul petrecut împreună. Nu au lipsit surprizele. Ziua se încheia în biserică, cu recitarea sfântului Rozariu şi sfânta Liturghie, în cadrul căreia erau prezentate şi planşele şi obiectele pregătite de copii în cadrul activităţii de dimineaţa. Copiii şi tinerii au pregătit cântările şi au animat cu bucurie momentele liturgice.

Sâmbătă a fost o zi mai specială, întrucât fiecare echipă a fost nevoită să colaboreze pentru a găsi mult râvnita comoară. Cu toţii au muncit şi s-au distrat totodată, fiindcă scopul activităţilor din aceste zile a fost distracţia, şi nu câştigarea premiului cel mare. Oricum, cu toţii suntem câştigători, întrucât am dobândit cunoştinţe noi, am cunoscut oameni minunaţi şi am trăit, câteva zile, ca o adevărată familie.

Campusul s-a încheiat duminică, 16 iulie, cu sfânta Liturghie a copiilor şi tinerilor de la ora 10.30, Liturghie la care au fost prezenţi doi preoţi nou-sfinţiţi: părintele Iulian Sescu şi părintele Alois Cancel, moment la care părintele paroh a adus mulţumiri grupului de la Seminarul "Don Orione", participanţilor, comunităţii şi, mai ales, binefăcătorilor.

Campusul s-a încheiat cu premierea echipelor şi cu multă voie bună. Au fost cu adevărat zile memorabile, pline de experienţe minunate, de care ne vom aminti cu drag.

Emilia Encuţ


Fotografii


Ziua I  Ziua II  Ziua III  Ziua IV  Alte fotografii

VideoMontaj video realizat de animatorii Seminarului „Don Orione” din Iași.Înapoi la Arhiva evenimentelor
Prima Sfântă Împărtăşanie a copiilor – 11 iunie 2017


În duminica Preasfintei Treimi, 30 de copii din Parohia "Sfinţii Apostoli Petru şi Paul" Răducăneni au primit pentru prima oară Sfânta Împărtăşanie, l-au primit pe Isus sub chipul pâinii şi al vinului în cadrul unei sfinte Liturghii solemne.

Cu toţi ştim că ziua Primei Sfinte Împărtăşanii este cu totul specială în viaţa oricărui copil. Plini de emoţii, cei 30 de copiii, îmbrăcaţi festiv şi însoţiți de părinţi, rude, educatori şi mulţi credincioşi, au păşit în faţa altarului pentru ca în cadrul Sfintei Liturghii, pâinea şi vinul oferite chiar de copii la altar, să se transforme în Trupul şi Sângele lui Isus, care apoi să fie primit în sufletele lor curate. Isus vrea să fie Prietenul lor cel mai bun.

După mai multe luni de pregătire, sâmbătă, în ajun, aceşti copii s-au apropiat pentru prima oară de scaunul de Spovadă, locul unde şi-au putut descărca povara păcatelor din suflet, astfel pregătindu-se pentru întâlnirea cu Isus.

Duminică dimineaţa, în sunetul clopotelor, sub privirile duioase ale părinţilor, cu lumânările în mâini, copiii au pornit în procesiune spre biserică. Copii au animat cântările ajutaţi fiind de copii mai mari. Părintele paroh Iulian – Eugen Kropp, însoţit la altar de doi părinţi diaconi, care au mai fost de sărbătorile de Crăciun şi de Paşti în comunitatea noastră în practica pastorală, i-a invitat pe toţi să se includă în marea familie a lui Dumnezeu Treime, „unul în trei persoane”, trăind din plin iubirea divină, milostivă şi iertătoare. Lecturile, invocaţiile de rugăciune, oferirea darurilor au fost încredinţate copiilor. În cadrul predicii pr. diacon Alois Cancel a vorbit despre locul pe care Isus trebuie să-l ocupe în sufletele lor prin punerea în practică a tuturor celor învăţate în timpul catehezelor, începute de pr. diacon Iulian Sescu, prezent la această celebrare. Părintele diacon a accentuat valoarea sacramentului Euharistiei şi importanţa lui în viaţa creştinului, sacrament care ne menţine aproape de Dumnezeu unul, dar în trei persoane distincte: Tatăl - Creator, Fiul - Mântuitor şi Duhul Sfânt - Sfinţitorul.

După predică, cei 30 de copii, purtând lumânări aprinse în mâini, au reînnoit promisiunile făcute de părinţii şi naşii lor la Botez şi au promis că vor fi conştienţi de importanţa participării la sfânta Liturghie duminicală şi în a-l primi cu vrednicie pe Isus în Sfânta Împărtăşanie. La sfârşitul sfintei Liturghii părintele paroh i-a invitat pe toţi să-i sprijine pe cei mici prin exemplul şi prin mărturia lor, ca ei să rămână mereu prietenii lui Isus.

După fotografia tradiţională prilejuită de un astfel de moment, într-o atmosferă de bucurie atât în casa parohială, cât şi în curtea cu flori, împreună cu cei dragi, copii au primit cadouri şi amintiri care se le amintească de această zi importantă.

Celor 30 de copii le dorim bucuria unei inimi curate, compania lui Isus pe drumul copilăriei şi dorul de a fi mereu în preajma Bunului Dumnezeu.


Copiii de la Prima Sfântă Împărtăşanie 2017


AFILIPOAIE IONELA - TEODORA

ANDRIEŞ PAUL - ALIN

AUGUSTIN PAULA - ALEXANDRA

BACIU DRAGOŞ - CRISTIAN

BACIU PETRU

BACIU ŞERBAN

BEJAN ALEXANDRA - MARIA

BIŞOG ANDREI - FABIAN

BLĂJUŢĂ DRAGOŞ - ANDREI

BULAI ANDRA

BURCĂ TUDOR - CĂLIN

CIOBĂNICĂ DARIUS - VALENTIN

CIOBĂNICĂ DAVID - MARIAN

CIOBĂNICĂ FELIX - ALEXANDRU

CONDURACHE MĂDĂLINA - ROXANA

FARAON ALEXANDRA - PETRONELA

GIURGI ANDREEA - PETRONELA

HURMUZ ALEXANDRA - BEATRICE

LUPU ALEXANDRO - PAOLO

MORARU PAUL - DĂNUŢ

MURARU FLAVIUS - IONUŢ

PASAT ALBERT - MARIAN

ROCA ANDREI - PAUL

ROCA COSMIN - GABRIEL

ROCA DANIEL - IONUŢ

ROCA NARCISA

ROCA ŞTEFAN - GABRIEL

ROTARU ELENA - MIHAELA

SCALINSCHI RĂZVAN - DANIEL

STOICA FLAVIUS


Fotografii


Înapoi la Arhiva evenimentelorCu familia la mormântul gol.


În perioada 13-18 aprilie 2017, în Parohia Răducăneni, la iniţiativa părintelui paroh Iulian-Eugen Kropp, au avut loc câteva zile dedicate familiei. Evenimentul l-a avut ca protagonist pe pr. Felician Tiba, de la Oficiul pentru Familii, şi, chiar dacă s-a suprapus cu triduumul pascal, precum şi cu primele zile ale sărbătorii Învierii, însă acestea din urmă nu au fost afectate, primind în schimb o nouă conotaţie.

Astfel, încă din Joia Mare, familia a fost invitată să redescopere porunca iubirii, importanţa Euharistiei în viaţa membrilor ei, precum şi preoţia baptismală, la care suntem chemaţi cu toţii prin Botez.

Soţii prezenţi, a spus părintele Felician, mergeţi acasă după Cina Domnului şi spălaţi-vă picioarele unul altuia. Chiar dacă pare un gest de umilinţă, este unul dintre cele mai profunde acte de slujire. Nu vă ruşinaţi să o faceţi! Apoi reîntoarceţi-vă la adoraţie şi mulţumiţi-i lui Isus pentru darul căsătoriei.

În Vinerea Mare, ziua celebrării pătimirii lui Isus, a fost lansată din nou o provocare pentru familie. Mergeţi acasă şi, privind la staţiunile a V-a şi a VI-a, întrebaţi-vă din nou: „Tu simţi grija mea faţă de tine? Tu te simţi bine alături de mine? Tu eşti bucuros că mă ai de soţie? Eşti bucuroasă că mă ai de soţ?”

În noaptea învierii, folosindu-se lecturile sfinte, părintele ne-a pus din nou pe gânduri. Dumnezeu a vrut să ne aducă de la nonexistenţă la existenţă, ca atare este un Dumnezeu al vieţii. Eliberându-l pe Israel din Egipt, l-a vrut pe om de la sclavie la libertate, ca atare este un Dumnezeu al libertăţii. Schimbând inima de piatră cu o inimă de carne, ne-a arătat că este un Dumnezeu al milostivirii. Familia este voită de Dumnezeu ca leagăn al vieţii, al libertăţii şi al milostivirii. Învierea este acolo unde este preţuită viaţa, unde este respectată libertatea, unde milostivirea este hrana de zi cu zi a soţilor.

Folosindu-se de imaginea giulgiurilor frumos aranjate, pe care le-au găsit femeile şi ucenicii în mormânt în ziua învierii, părintele Felician ne-a amintit că prin patima, moartea şi învierea sa, Isus a lăsat omenitatea noastră frumos aranjată, a răscumpărat-o. De aici este misiunea fiecăruia, mai ales în familie, de a-i oferi lui Dumnezeu un giulgiu pe măsură, curaj şi frumos aranjat.

Folosindu-se apoi de evanghelia din a doua şi a treia zi de Paşti, ne-a invitat la dialog în familie, pentru că dialogul evită suspiciunile şi corupţia, trezeşte dorinţa după frumos şi autentic şi mai ales pentru misiune, pentru o misiune care să aibă al bază iubirea lui Isus cel înviat.

Iniţiativa şi-a dovedit oportunitatea nu doar la nivel de temele propuse, ci şi la nivel de confesional. Oamenii au venit şi s-au spovedit, au participat din plin la toate celebrările pre şi post pascale, iar familia s-a simţit reîmprospătată în esenţa ei, care este iubirea lui Isus cel înviat.

Mulţumim, părinte paroh, pentru gândul bun pe care l-aţi avut de a-l invita pe pr. Felician!


Isus cel înviat să binecuvânteze familiile noastre cu victoria sa!

Maria-Magdalena Ciobănică


Fotografii de la acest eveniment au fost publicate pe site-ul www.ercis.roÎnapoi la Arhiva evenimentelorMandatul misionar unui tânăr preot pentru Coasta de Fildeş.


Marţi, 20 septembrie 2016, în biserica "Sfinţii Apostoli Petru şi Paul" din Răducăneni, în ajunul sărbătorii sfântului apostol şi evanghelist Matei, Preasfinţitul Aurel Percă a oferit mandatul misionar părintelui Alexandru Percu pentru Coasta de Fildeş.

La invitaţia părintelui Iulian-Eugen Kropp, parohul comunităţii din Răducăneni, şi la iniţiativa Centrului Misionar Diecezan, Preasfinţitul Aurel a acceptat să celebreze înmânarea mandatului misionar părintelui Alexandru Percu, chiar în comunitatea natală a acestuia. Aici au putut fi aproape de el rudele, prietenii şi cunoştinţele, simţind mai bine emoţia unui astfel de angajament.

La începutul sfintei Liturghii Preasfinţitul i-a salutat pe cei prezenţi, amintind motivul principal al prezenţei sale acolo: înmânarea mandatului misionar pentru Coasta de Fildeş părintelui Alexandru Percu. Alături de acestea, i-a invitat pe cei prezenţi să se alăture invitaţiei Sfântului Părinte de a se ruga pentru pacea în lume, celebrând împreună cea mai frumoasă rugăciune adresată lui Dumnezeu, sfânta Liturghie.

La predică, Preasfinţitul a amintit de primele momente ale credinţei pe teritoriul diecezei noastre, subliniind faptul că dieceza noastră, cu trecerea anilor şi datorită muncii preoţilor, a devenit din teritoriu de misiune, un teritoriu care oferă misionari; dintr-o dieceză ce a primit credinţa de la misionari, acum s-a transformat într-o dieceză ce îşi aduce rodul ei trimiţând misionari la alte popoare. Amintind de vizitele sale în Coasta de Fildeş şi de experienţa trăită, a creionat misiunea şi provocările unui misionar acolo. A amintit mai apoi că cel ce porneşte în misiune, merge să dea o mărturie de credinţă pentru Cristos, răspunzând unei chemări personale.

A urmat momentul emoţionant al încredinţării mandatului misionar, când părintele Alexandru a primit din partea episcopului Aurel însemnele misionare: Biblia - lumină şi călăuză în drumul misionarului şi hrană pentru viaţă; Crucea - Cristos cel răstignit este însoţitor de nedespărţit în toate activităţile şi motiv de încurajare în toate greutăţile.

După oferirea darurilor, prefacere şi împărtăşanie, a urmat invocarea Duhului Sfânt asupra părintelui misionar: "Doamne, tu care ai zis apostolilor: «Mergeţi în toată lumea şi predicaţi Evanghelia la toată făptura», reînnoieşte acum mandatul tău şi trimite pe Duhul Sfânt asupra acestui frate al nostru care astăzi este trimis în misiune. Fă ca el să fie vestitor curajos al Evangheliei tale şi martor credibil al Învierii tale. Crucea şi Evanghelia să-l însoţească pe toate căile sale, ca el să devină speranţă pentru lume. Amin"

Sânta Liturghie s-a încheiat cu mulţumirile părintelui paroh şi cuvântul de îmbărbătare al Preasfinţitului Aurel Percă. El a transmis şi salutul episcopului Petru Gherghel: "Multă bucurie, mult har şi binecuvântare de la Domnul pentru curajul acestei minunate munci şi pentru curajul de a primi acest aşa de mare mandat, de a fi misionar".

Părintele Alexandru Percu va ajunge în Coasta de Fildeş la 29 septembrie şi acolo îl va ajuta pe părintele Gabriel Cimpoeşu. Va avea în păstorire multe suflete botezate, însă îi mai rămâne un teritoriu vast de evanghelizare, al celor care nu au auzit încă de Cristos şi nu au primit Botezul. El va trebui să dea o mărturie concretă a existenţei lui Dumnezeu prin viaţa sa, prin cuvintele şi faptele sale.

Pr. Florin-Petru Sescu


Câteva date personale ale părintelui misionar.

Pr. Alexandru Percu s-a născut la 25 februarie 1989 la Răducăneni (Iaşi). A urmat cursurile de teologie-pastorală în cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iaşi, iar la sfârşitul anului IV, în cadrul anului social-pastoral, a făcut o experienţă misionară de şase luni de zile în Coasta de Fildeş. A fost hirotonit preot la 24 iunie 2015, la Iaşi. A activat ca vicar în Parohia "Trupul şi Sângele Domnului" din Gherăeşti până în vara anului 2016. După ce a primit mandatul misionar din partea episcopului Aurel Percă, îşi va desfăşura activitatea misionară în Dieceza de Bouaké (Coasta de Fildeş), alături de pr. Gabriel Cimpoeşu. Sosirea sa în Coasta de Fildeş va avea loc la 29 septembrie 2016.


Fotografii de la acest eveniment au fost publicate pe site-ul www.cmdiasi.ro al Centrului Misionar Diecezan Iaşi, în albumul 2016 09 20 Mandatul Misionar - Alexandru Percu (Răducăneni).Înapoi la Arhiva evenimentelor
Primiţie, hram şi misiuni populare în Anul Milostivirii


Zile de har deosebite au fost pentru comunitatea din Răducăneni, în perioada 26-29 iunie 2016: primiţia celui de-al 15-lea preot originar din această localitate, pr. Petru-Clementin Stoica, la 26 iunie, zi în care au început şi misiunile populare avându-l ca predicator pe pr. Iosif Iacob, toate culminând cu ziua hramului, 29 iunie, când, la încheierea misiunilor, Liturghia a fost prezidată de PS Petru Gherghel.

Din dorinţa papei Francisc, anul 2016 a fost dedicat Milostivirii Divine. Cu această ocazie, în fiecare parohie a Diecezei de Iaşi sunt propuse misiuni populare, specifice acestui an jubiliar. Şi Parohia Răducăneni a trăit câteva zile de har.

După ce vineri, 24 iunie, în catedrala din Iaşi a fost hirotonit preot, în marele grup de 24 de candidaţi la sfânta Preoţie, şi tânărul Petru-Clementin Stoica din Răducăneni, duminică, 26 iunie, preotul nou sfinţit a celebrat prima sfântă Liturghie în localitatea natală, înconjurat de mai mulţi preoţi, dintre care unii originari din Răducăneni. A fost o mare bucurie pentru comunitatea parohială, fiind cel de-al 15-lea preot originar din Răducăneni.

După acest minunat moment de sărbătoare, au urmat alte zile pline de har, 26-29 iunie, misiunile populare dedicate Anului Jubiliar al Milostivirii divine. Predicile de misiuni au fost oferite credincioşilor, în cele două sfinte Liturghii, celebrate luni şi marţi, dimineaţa şi seara, de pr. Iosif Iacob, două zile de intensă pregătire spirituală pentru celebrarea hramului comunităţii din Răducăneni, în cinstea sfinţilor apostoli Petru şi Paul.

Miercuri, 29 iunie, s-a celebrat hramul parohiei şi încheierea misiunilor, iar la sfânta Liturghie solemnă am fost onoraţi şi cu prezenţa păstorului diecezei noastre, Preasfinţitul Petru Gherghel. Împreună cu episcopul erau mai mulţi preoţi care sărbătoreau onomastica sau aniversarul hirotonirii.

În predica finală, părintele predicator i-a prezentat pe sfinţii apostoli Petru şi Paul drept modele şi susţinători în a ne sfinţi şi noi. Chiar dacă au fost oameni diferiţi, cu chemări diferite, ei au realizat acelaşi lucru: au căutat sfinţenia. „Toţi trebuie să fim sfinţi!”

La sfârşitul sfintei Liturghii am primit binecuvântarea jubiliară din partea Preasfinţitului Petru şi a părintelui predicator Iosif Iacob.

Au fost patru zile de har şi bucurie pentru noi, credincioşii din Răducăneni.

Îi mulţumim bunului Dumnezeu pentru aceste zile şi îl rugăm să ne dea harul de a face ca învăţătura primită să aducă rod bogat şi plăcut lui. Să fim cu toţii sfinţi! Căci sfinţenia la care Dumnezeu ne cheamă este posibilă.

Pr. Iulian-Eugen Kropp


Fotografii de la aceste evenimente le găsiți accesând imaginea de mai jos. Fotografiile au fost preluate de pe situl Episcopiei.Înapoi la Arhiva evenimentelor
Adeziunea la Acţiunea Catolică


Duminică, 6 decembrie 2015, în cadrul Sfintei Liturghii pentru copii şi tineri de la ora 9,30, în biserica parohială „Sfinţii apostoli Petru şi Paul”, un număr de 26 de tineri au depus adeziunea în Acţiunea Catolică, sectorul tineri.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de părintele vicar Gabriel Bîrnat, asistentul nostru spiritual parohial. După proclamarea Evangheliei, cuvântul de învăţătură i-a revenit părintelui paroh, Iulian-Eugen Kropp. Mergând pe firul învăţăturilor oferite de cuvântul Domnului, invitaţia părintelui adresată tuturor celor prezenţi la sfânta Liturghie a fost aceea de a pregăti „calea pentru Isus care vine la noi”, devenind conştienţi de datoriile şi responsabilitatea pregătirii sufletului pentru întâlnirea cu Isus, dar şi pregătirea pentru viaţa ce ne stă în faţă prin mărturisirea concretă a credinţei, până în punctul în care Isus Cristos să devină centrul existenţei fiecăruia.

Suntem chemaţi să ne pregătim cât mai bine, să nu neglijăm nici chiar lucrurile care ni se par mărunte, netezind mereu drumul, astupând „gropile – lipsurile” din viaţa noastră cu fapte bune care au valoare în ochii lui Dumnezeu şi prin care ne slujim reciproc, pentru a deveni „OM BUN”, lucru la care se ajunge prin cel de-al doilea pas: iertarea. „OM BUN” este tema propusă copiilor pentru Advent, iar prima fereastră deschisă fiind rugăciunea.

Fiecare tânăr a fost chemat pe nume în faţa altarului. A urmat momentul angajării în slujba Bisericii în faţa părintelui paroh, rit completat de binecuvântarea şi primirea însemnelor specifice membrilor şi simpatizanţilor - cravata şi insigna.

Darurile din cadrul ofertoriului au fost purtate către altar de şase tineri, dintre acestea fiind simbolice atât pentru sfânta Euharistie, cât şi pentru misiunea la care am fost chemaţi.

Învăluiţi de fericirea venirii lui Isus în inimile noastre şi animaţi de dorinţa de apostolat, am înălţat rugăciunea membrului Acţiunii Catolice, angajându-ne în slujba Bisericii, moment urmat de binecuvântarea şi primirea însemnelor specifice membrilor şi simpatizanţilor - cravata şi insigna.

Motoul care ne însoţeşte în acest an asociativ este: "Fiţi milostivi precum Tatăl vostru este milostiv" (Mc 6,36). Astfel, încrezători în milostivirea Tatălui, îi încredinţăm dorinţa noastră de a răspândi parfumul iubirii sale, "pentru binele lumii".

Tinerii AC

Adeziunea la Acțiunea Catolică

Înapoi la Arhiva evenimentelorVizita PS Petru Gherghel în comunitatea Surorilor Misionare „Slujitoarele Duhului Sfânt”


„Viaţa mea să fie una plină de iubire şi mulţumire!” 
(Fer. Maria Helena Stollenwerk)

Ziua de 28 noiembrie 2015 a fost o zi de sărbătoare pentru comunitatea noastră, a Surorilor Misionare "Slujitoarele Duhului Sfânt" din Răducăneni. Într-o singură zi am sărbătorit patru evenimente speciale.

Un motiv de bucurie a fost sărbătoarea hramului casei şi a comunităţii noastre "Maria Helena" din Răducăneni. Acest hram a fost întărit de aniversarea a 20 de ani de la beatificarea Mariei Helena, care este cofondatoarea congregaţiei şi patroana casei noastre. Al treilea motiv de sărbătoare a fost împlinirea celor 20 de ani de prezenţă a surorilor în comunitatea din Răducăneni. Celebrarea celor trei evenimente a fost încoronată de prezenţa păstorului diecezei noastre, Preasfinţitul Petru Gherghel. Acesta a fost cel de-al patrulea motiv de bucurie, deoarece Preasfinţitul ne-a onorat cu vizita sa pastorală în cadrul Anului Vieţii Consacrate.

Toate aceste evenimente ne-au unit în rugăciune de mulţumire şi recunoştinţă faţă de bunul Dumnezeu, care ne-a chemat în misiunea sa şi a condus paşii noştri în acest sat.

Sfânta Liturghie a fost celebrată împreună cu credincioşii şi oaspeţii noştri în biserica parohială închinată sfinţilor Petru şi Paul. Printre preoţii concelebranţi au fost confraţii noştri verbiţi din Republica Moldova, precum şi un preot din sat, pr. Alexandru Percu, care a fost şi predicator.

După sfânta Liturghie ne-am adunat la centrul nostru pastoral - Casa Nazaret - unde, împreună cu preoţii, surorile noastre din Roman şi Iaşi şi alături de colaboratorii noştri laici am servit masa de prânz.

Acest mic jubileu a fost şi este pentru noi un îndemn la o privire retrospectivă plină de recunoştinţă, conştientizând multele daruri pe care Dumnezeu ni le-a oferit şi modul în care el a lucrat prin noi, împreună cu oamenii din satul nostru. Fiind o congregaţie internaţională, în decursul celor 20 de ani s-au perindat prin acest sat surori din trei continente şi de 10 naţionalităţi. Inima ne este plină de bucurie şi recunoştinţă pentru întâmpinarea deschisă şi prietenoasă a preoţilor, familiilor şi pentru colaborarea rodnică în munca noastră misionară cu tinerii, copiii, bătrânii şi bolnavii, precum şi cu alte grupuri şi familii pe care le-am însoţit.

Pentru a exprima mai simplu realitatea vieţii noastre misionare ne folosim de parabola creionului. Ea ne prezintă cinci paşi necesari în viaţa de zi cu zi.

Primul pas: Vom fi capabili să facem lucruri mari, însă doar dacă ne vom pune în mâinile lui Dumnezeu, pentru a fi un dar pentru ceilalţi.

Al doilea: Din când în când, cu durere, va trebui să fim "ascuţiţi", prin intermediul dificultăţilor pe care le vom întâlni pe drum; acest lucru va face din noi persoane mai puternice.

Al treilea: Vom fi capabili să ne corectăm propriile greşeli şi, datorită lor, să creştem.

Al patrulea: Partea cea mai importantă din noi este ceea ce purtăm în interiorul nostru.

Al cincilea: Pe orice drum vom merge, va trebui să lăsăm un semn. Şi, indiferent de împrejurări, să-l slujim pe Dumnezeu în orice lucru.

Toţi am fost creaţi pentru un scop special. Înţelegând şi amintindu-ne aceasta, dorim să ne continuăm drumul pe acest pământ construind zilnic o relaţie deschisă cu Dumnezeu şi cu aproapele, pentru o reînnoită evanghelizare.

Sr. Ana Tisea

Vizita PS Petru Gherghel în comunitatea Surorilor Misionare „Slujitoarele Duhului Sfânt”

Înapoi la Arhiva evenimentelorHirotonire


Dumnezeu mi-a făcut un dar de o valoare inestimabilă: prin impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare a episcopului m-a hirotonit preotul său. Ce poate fi mai frumos, mai sublim? Doamne, ce misiune nobilă mi-ai oferit: să te reprezint în fața oamenilor, în mijlocul poporului tău, să actualizez jertfa Fiului tău la Sfânta Liturghie, să sfințesc poporul tău prin celebrarea sacramentelor; să vestesc cuvântul tău plin de iubire și dătător de pace acestei lumi.

Dumnezeu mi-a făcut un dar de o valoare inestimabilă: prin impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare a episcopului m-a hirotonit preotul său. Ce poate fi mai frumos, mai sublim? Doamne, ce misiune nobilă mi-ai oferit: să te reprezint în fața oamenilor, în mijlocul poporului tău, să actualizez jertfa Fiului tău la Sfânta Liturghie, să sfințesc poporul tău prin celebrarea sacramentelor; să vestesc cuvântul tău plin de iubire și dătător de pace acestei lumi.

Cum aș putea să-ți mulțumesc pentru acest dar, pentru această comoară, pentru această slujire nobilă? Voi lua potirul mântuirii și voi invoca numele tău la fiecare Sfântă Liturghie, voi fi martor bucuros al iubirii tale în lume.

Sfânta Fecioară Maria, mama Fiului tău și mama noastră a preoților, să ne ajute să fim preoți buni și sfinți, așa cum tu vrei să fim.

Mulțumiri fotografilor: Emilian Lupu, Ionuț Giurgică, Adrian Cuba.

Pr. Alexandru Percu

Hirotonire - 24 iunie 2015

Duminică 28 iunie pr. Alexandru Percu a a celebrat Prima sa Sfântă Liturghie în mijlocul comunității natale.

Mai jos aveți înregistrarea integrală a Sfintei Liturghii.Albumul foto de la Prima Sfântă Liturghie

Primiția pr. Alexandru Percu
Înapoi la Arhiva evenimentelorAdministrarea sfântului Mir la Răducăneni - 28 septembrie 2014


Duminică, 28 septembrie 2014 comunitatea romano-catolică din Răducăneni a trăit o nouă sărbătoare a Rusaliilor prin administrarea sacramentului Mirului de către Preasfinţitul Aurel PERCĂ.

Episcopul Aurel Percă a revenit la Răducăneni în ultima duminică din septembrie, iar în centrul comunei a fost întâmpinat de părintele paroh Iulian-Eugen Kropp, de oficialităţi şi mai mulţi preoţi.

Cu multă bucurie şi emoţie, cei 124 de copii şi tineri, îndrumaţi de părintele vicar Gabriel Bîrnat şi de surori, însoţiţi de naşii şi părinţii lor, dar şi de întreaga comunitate, l-au însoţit pe episcop în procesiune până la biserica parohială frumos împodobită, unde s-a celebrat sfânta Liturghie de administrare a sacramentului Mirului.

După citirea lecturilor de către tineri şi proclamarea evangheliei de către pr. Andrei Ciobănică, PS Aurel, în cadrul predicii, având alături şapte tineri, a dialogat cu toţi copii şi tinerii candidaţi la Mir despre cunoştinţele catehetice necesare trăirii şi mărturisirii credinţei, întăriţi cu darurile Duhului Sfânt. Preasfinţitul a accentuat importanţa sfântul Mir şi valoarea Duhului Sfânt şi a celor şapte daruri în viaţa de credinţă a fiecărui creştin, dând cu mult curaj şi altora un "SMS", un mesaj de credinţă.

Apoi, candidaţii la Mir, primind câte o lumânare aprinsă cu care au aprins toate lumânările candidaţilor la Mir, au fost invitaţi de episcop să-şi reînnoiască promisiunile de la Botez.

A urmat punctul culminant, momentul în care episcopul, împreună cu preoţii concelebranţi, a rostit rugăciunea de implorare a Duhului Sfânt. apoi episcopul trecând pe la fiecare candidat, prin impunerea mâinilor şi prin ungerea pe frunte cu sfânta Crismă, a conferit sacramentul Mirului sau al Confirmaţiunii, spunând: "Primeşte pecetea darului Duhului Sfânt!" Fiecare naş avea mâna dreaptă aşezată pe umărul finului, semn al ocrotirii şi al grijii pe care trebuie să i-o poarte.

După celebrarea administrării sfântului Mir, sfânta Liturghie s-a desfăşurat în mod normal. Tinerii au proclamat intenţiile la Rugăciunea credincioşilor, apoi la oferirea darurilor, Preasfinţitul a primit, alături de pâinea şi vinul pentru Euharistie, daruri din roadele şi munca localnicilor, o lumânare şi un buchet de trandafiri roşii. Toată lumea a cântat şi s-a rugat împreună cu episcopul şi cu preoţii care l-au înconjurat, pentru ca Duhul Sfânt să coboare cu belşugul darurilor sale asupra tuturor.

La sfârşitul sfintei Liturghii, doi tineri au adus mulţumirea lor episcopului Aurel pentru că a administrat taina Confirmaţiunii, oferindu-i o mitră brodată, de culoare roşie, specifică episcopului pentru celebrările în cinstea Duhului Sfânt. Mulţumiri s-au adus şi preoţilor care i-au pregătit, surorilor, tinerilor şi tuturor celor implicaţi în reuşita acestei minunate zile. Apoi, după rugăciunea pentru familii în cinstea sfintei Familii de la Nazaret şi după binecuvântarea finală, s-au făcut câteva fotografii în grup sau în mod particular, apoi toţi, copii, tineri, părinţi, naşi şi rude, s-au îndreptat spre casele lor pentru a trăi bucuria în familie.

Un tânăr care a primit Mirul a recitat aceste versuri dedicate Duhului Sfânt:


O, Duh Preasfânt!


Ai coborât din slăvi divine,

O, Duh Preasfânt, să ne ridici,

Să nu rămânem de ruşine

Pierzându-ne-n viaţa de aici.

Tu ai venit cu daruri şi putere,

Umplându-ne cu-nţelepciunea Ta!

Prin har, ne porţi în alte sfere

Să nu mai stăm sub apăsarea grea.

Rodeşti apoi în noi Iubirea

Ce ne ridică tot mai sus,

Aduci în noi Dumnezeirea

Să fim şi noi ucenici ai lui Isus!

Ne închinăm cu umilinţă

O, Dumnezeule Măreţ!

C-ai pus în noi putere şi voinţă

Şi că plătit-ai cel mai mare preţ.

Aduci ca roadă pacea, bucuria,

Atunci când inima o umpli pe deplin,

Iar în furtuni, când încercată ne e tăria

Ne dai trăirea doar pentru Isus! Amin!


MULȚUMIM!


Îi mulţumim bunului Dumnezeu pentru darul Duhului Sfânt pe care l-a revărsat asupra noastră, deschizându-ne inimile spre cer.

Vă mulţumim, Excelenţei Voastre, Preasfinţite AUREL PERCĂ, pentru că aţi venit la noi şi ne-aţi dăruit «pecetea Duhului Sfânt». Dorim să îmbrăcăm vieţile noastre şi ale familiilor în lumina şi bucuria acestui sacrament, în iubirea lui Cristos.

De asemenea, vrem să-i mulţumim părintelui paroh Iulian pentru pregătirea responsabilă şi plină de devotament cu care ne-a îndruma în aceste ultime săptămâni, ajutat de părintele vicar Gabriel, care mâine are zi de sărbătoare. Îi spunem: La mulţi Ani!

În numele tuturor celor care astăzi au primit sacramentul Mirului suntem recunoscători părinţilor, familiilor noastre, naşilor, precum şi celor care, alături de păstorii parohiei, au colaborat la formarea noastră şi la pregătirea întregii sărbători, pentru ca această zi să-I fie plăcută Domnului şi plină de bucurie pentru noi.

Astăzi când bucuria noastră este nespus de mare, îl rugăm pe Duhul Sfânt să rămână mereu în inimile noastre şi să ne ajute să ne trăim cu adevărat credinţa pentru a fi astfel adevăraţi fii ai Bisericii care îşi trăiesc, îşi apără şi îşi mărturisesc credinţa.

Vă mulţumim şi Dumnezeu să vă binecuvânteze pentru bucuria ce ne-aţi făcut-o astăzi! La mulţi ani tuturor!

A fost o zi deosebită, o adevărată zi de binecuvântare cerească.

Sorin Mărtinaş

Administrarea Sf Mir - 28 septembrie 2014

Înapoi la Arhiva evenimentelorCampus "Colorează-ţi viaţa" - (9-13 iulie 2014)


Parohia "Sfinţii Apostoli Petru şi Paul" din Răducăneni, în colaborare cu Seminarul "Don Orione" din Iaşi, a organizat, în perioada 9-13 iulie 2014, un campus pentru copiii din comunitate, la care au participat 25 de animatori şi 200 de copii.

În prima zi, toţi copiii, ajutaţi şi de Surorile ,,Slujitoarele Duhului Sfânt", au aşteptat cu nerăbdare începutul campusului în curtea bisericii, loc de întâlnire pentru majoritatea activităţilor. Toţi copiii au fost împărţiţi în patru grupe, coordonaţi de animatori inimoşi, fiecare echipă având câte un nume, cu o culoare specifică, respectiv: "Bujorii Mariei", "Înţelepţii", "Broscuţele" şi "Mieii Domnului".

Pe parcursul acestor zile copiii au fost călăuziţi de lecţia de viaţă pe care a oferit-o Max, fiul risipitor din parabola evanghelică cu acelaşi nume. În fiecare dimineaţă, după rugăciunea de la ora 9 şi înviorarea cu bansurile mult dorite de copii, începea sceneta "Fiul risipitor", pregătită de animatori, urmată de cateheza propusă de pr. Giacomelli Valeriano, FDP, ce voia să explice pe înţelesul tuturor importanţa urmării viselor personale, dar în acelaşi timp şi atenţia ce trebuie avută în realizarea acestora. De aceea, mereu trebuie să fim atenţi la visurile, dorinţele noastre, în ce măsură sunt realizabile şu mai ales corecte.

Împreună cu multă voie bună, urmau jocurile pe durata întregii zile, moment când fiecare participant, cu mult entuziasm, încerca să-şi ajute echipa la obţinerea punctajului maxim. Locaţiile au fost diferite: curtea bisericii, terenul de sport, curtea primitoare a casei surorilor - Casa Nazaret. Nu au lipsit surprizele. Ziua se încheia în biserică cu recitarea sfântului Rozariu şi sfânta Liturghie, în cadrul căreia erau prezentate şi planşele pregătite de copii la activitatea de dimineaţă. Copii şi tinerii au pregătit cântările şi au animat cu bucurie momentele liturgice.

Sâmbătă a fost o zi mai specială, întrucât s-a organizat jocul "Colorează-ţi viaţa", un joc în cadrul căruia copiii au avut de dat mai multe probe în obţinerea a şapte culori şi să caute "pensula magică" pentru a-şi putea colora viaţa.

Campusul s-a încheiat duminică cu sfânta Liturghie a copiilor şi a tinerilor de la ora 9,30, prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi. La sfârşitul celebrării liturgice, păstorul diecezei noastre a încredinţat părintelui paroh o relicvă a fericitului Anton Durcovici, pentru a rămâne în biserică, ca un semn de încurajare pentru toţi în aşi trăi credinţa căutând Casa Tatălui ceresc, primind Cuvântul viu al lui Cristos ce trebuie să aducă roade multe în viaţa fiecăruia.

Perioada în care s-a desfăşurat campusul nu a fost aleasă la întâmplare: în aceste zile s-au împlinit 100 de ani de la începerea lucrărilor de construcţie la noua biserica. Săpăturile au început în ziua de 10 iulie 1914, iar în ziua de 17 iulie 1914 s-a pus prima piatră de temelie (prima piatră fundamentală), după cum notează un manuscris al timpului.

La sfârşitul sfintei Liturghii fiecare grupă a prezentat imnul şi o scurtă scenetă după un fapt din viata lui Don Orione. Campusul s-a încheiat cu premierea echipelor şi cu multă voie bună. Au fost zile de bucurie, de prietenie.

Mulţumiri tuturor celor care au susţinut şi s-au implicat în reuşita acestui campus, pr. paroh Iulian Kropp, pr. vicar Gabriel Bîrnat, seminariştilor, surorilor, animatorilor, dar mai ales pr. Giacomelli Valeriano, FDP, cu echipa sa de la Seminarul "Don Orione" din Iaşi.

Alexandru Percu

Înapoi la Arhiva evenimentelor
Un nou diacon în Dieceza de Iaşi din Răducăneni


17 studenţi de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iaşi au fost hirotoniţi diaconi de către PS Petru Gherghel, luni, 9 decembrie 2013, în solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iaşi. Unul dintre ei a fost şi tânărul PAVEL MARTINAŞ din Parohia noastră.


După un lung drum de pregătire, de studiu şi rugăciune, cei 17 studenţi din anul VI au primit hirotonirea diaconală din mâna episcopului de Iaşi. Acest moment a fost precedat de o săptămână de exerciţii spirituale, timp în care candidaţii au meditat la taina de care urmau să fie făcuţi părtaşi. Duminică seară, 8 decembrie, cei 17 studenţi au făcut profesiunea solemnă şi jurământul de fidelitate în faţa PS Aurel Percă, a pr. Eduard Soare, vicerectorul Institutului, a părinţilor formatori şi spirituali şi a colegilor seminarişti, în capela Institutului.

Liturghia de hirotonire a fost prezidată de PS Petru Gherghel, avându-i alături în altar şi pe PS Aurel Percă, PS Anton Coşa, episcop de Chişinău, pe PS Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucureşti, în catedrală fiind prezenţi aproximativ 100 de preoţi. La celebrare au participat şi familiile candidaţilor, rudele, prietenii şi toţi cei care au dorit să fie alături de ei.

După Evanghelie, candidaţii şi-au exprimat în mod public dorinţa de a-l sluji pe Cristos şi Biserica lui, prin "prezent"-ul rostit la chemarea Bisericii, atunci când fiecare candidat s-a auzit strigat pe nume de pr. Eduard Soare.

În cadrul omiliei, PS Anton Coşa a precizat: „Dragi tineri, faptul că voi sunteţi sfinţiţi diaconi tocmai astăzi în solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, înseamnă că Biserica vă recomandă să învăţaţi de la mama lui Isus în ce constă misiunea voastră de diaconi şi cum trebuie să o exercitaţi, pe ce trebuie să punţi accent, neuitând că esenţialul slujirii diaconale constă în aceea de a-l aduce pe Dumnezeu între oameni, prin vestirea cuvântului său şi prin practicarea carităţii. Cu mărturia voastră, de oameni care îşi consacră viaţa lor în serviciul Bisericii şi al aproapelui, arătaţi oamenilor timpului nostru că destinul lor nu este acela de privi doar în jurul lor şi nici acela doar de a privi înainte, ci acela de a privi în sus, de unde vine mântuirea lui Dumnezeu. Dacă veţi urma exemplul mamei lui Isus, veţi demonstra în practică că slujirea celor săraci este expresia cea mai autentică de consacrare lui Dumnezeu.

Consacrarea lui Dumnezeu, de fapt, nu te face să devii "cineva cu greutate" dar "unul care trebuie să slujească". Ordinul diaconatului nu înseamnă un rol de prestigiu şi de onoare, dar înainte de toate te cheamă să oferi o slujire de caritate, să împarţi pâinea materială dar şi cea spirituală oamenilor care îl caută pe Dumnezeu cu o inimă sinceră. Începutul întrupării Fiului lui Dumnezeu, ce se naşte dintr-un "da" spus cu credinţă şi încredere în Dumnezeu şi dintr-un act de caritate faţă de aproapele, devine legea nescrisă al oricărui minister de diacon şi de preot.”

După omilie s-a desfăşurat ceremonia de consacrarea întru diaconat a candidaţilor, prin impunerea mâinilor PS Petru Gherghel, urmată de încredinţarea Evangheliei şi apoi de îmbrăcarea hainei specifice în slujirea de diacon, dalmatica.

La sfânta liturghie, noii diaconi au ajutat la distribuirea Sfintei Împărtăşanii.

Înainte de binecuvântarea finală, PS Petru Gherghel a invitat pe fiecare să spună asemenea Mariei: „Iată slujitoarea Domnului”. Preasfinţitul a amintit de chemarea pe care a avut-o episcopul martir Anton Durcovici şi de exemplu său de trăire creştină, având ca moto: „Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul”.

Pr. diacon Pavel Martinaş s-a născut la 1 mai 1988 în Răducăneni şi după absolvirea Şcolii generale din Răducăneni, a urmat cursurile Liceului Franciscan din Roman, apoi a pornit pe drumul formării şi al urmării apostolice a lui Isus, în Seminarul diecezan din Iaşi.

Cu bucurie, un mare număr de credincioşi din Răducăneni au fost prezenţi la acest eveniment ca să-l însoţească pe noul părinte diacon Pavel Martinaş în dăruirea slujirii sale lui Dumnezeu şi Bisericii. A fost înconjurat de familie, colegi seminarişti, cunoscuţi şi de toţi aceea care au adus un gând de rugăciune pentru binele Bisericii locale şi slujitorilor ei.

Pr. Iulian-Eugen Kropp, paroh

Un nou diacon în Dieceza de Iaşi din Răducăneni

Înapoi la Arhiva evenimentelorHramul surorilor de la „Casa Nazaret” din Răducăneni


Moment de mare sărbătoare, pentru surorile din comunitatea din Răducăneni, cu ocazia hramului casei „Fericita Helena Stollenwerk”, celebrat sâmbătă 30 noiembrie 2013.

Fericita Helena Stollenwerk co-fondatoarea Congregaţiei Slujitoarele Duhului Sfânt s-a născut la 28 noiembrie 1852 în Rollesbroich, dieceza de Aachen, Germania. Copilăria şi-a petrecut-o într-un sat mic, dar prin intermediul revistelor Operei misionare papale pentru copii a intrat în contact cu lumea îndepărtată. Prin aceasta se năştea în ea dorinţa de a deveni misionară în China. Helena începe să caute o congregaţie cu activităţi în China. Din întâmplare află de Arnold Janssen, care a trimis deja misionari în China, dar care nu avea în acel moment o congregaţie feminină. El propune Helenei să lucreze în bucătăria casei misionare până când Dumnezeu îi va arăta mai clar, dacă este voinţa lui să întemeieze o congregaţie pentru surori misionare. Cu multă răbdare şi credinţă Helena munceşte şapte ani în bucătărie până când Sfântul Arnold Janssen consideră momentul potrivit de a întemeia „Congregaţia Slujitoarelor Duhului Sfânt”, pe 8 decembrie 1889.

Helena, devenind sora Maria, s-a deosebit prin responsabilitate, fidelitate şi iubire; a fost numită prima superioară. Dorinţa ei de a merge în China nu s-a împlinit, dar în schimb a îndrumat multe surori tinere ca să devină misionare dedicate.

La Sfânta Liturghie a hramului de la ora 11.00 au celebrat confraţii verbiţi de la Cordun: Pr. Cornel Berea, Pr. Gheorghe Iordache, Pr. Vivian Furtado, precum şi părintele paroh Iulian Kropp şi părintele vicar Gabriel Bîrnat.

Predica a fost rostită de Pr. Vivian Furtado, originar din India, care, folosindu-se de motoul fericitei „Tot ce muncim şi tot ce gândim să fie spre slava ta Doamne, spre slava Presfintei Treimi”, a scos în evidenţă trei puncte: SPERANȚA, CREDINȚA şi DRAGOSTEA.

La oferirea darurilor au fost duse la altar diferite instrumente muzicale (fluierul, chitara, toba, trianglul şi naiul), ca semne ale atitudinii de viaţă a fericitei Maria Helena şi anume: grija ei pentru surori în calitate de superioară, slujirea cu bucurie în munca grea la bucătărie ani la rând, disponibilitatea şi iubirea faţă de cei din jur, ascultarea iubitoare şi răspunsul prompt faţă de voinţa lui Dumnezeu.

Cântările liturgice au fost pregătite cu multă iubire şi răbdare de surori împreună cu tinerii satului. După Sfânta Liturghie toţi credincioşii au primit un mic semn ca amintire de la această frumoasă sărbătoare.

Mulţumim bunului Dumnezeu pentru această frumoasă zi şi pentru toate darurile şi harurile cu care ne-a copleşit. Credem cu tărie că El va duce la bun sfârşit planul său de mântuire şi misiunea care a început-o în noi.

Surorile de la Căsuţa Nazaret

Înapoi la Arhiva evenimentelor


Sâmbătă, 7 septembrie - Adoraţie şi rugăciune pentru pace


Răspunzând invitaţiei Sfanţului Părinte, papa Francisc, de a ne ruga pentru pace în lume, mai ales pentru pace în Siria, noi, tinerii şi adulţii din Răducăneni, am organizat sâmbăta, 7 septembrie, în ajunul Sărbătorii Naşterii Maicii Domnului, doua ore de adoraţie euharistica, după sfânta Liturghie se seară celebrată în cinstea Preasfintei Fecioare Maria, începând cu ora 20:00 până la ora 22:00.

Prima ora a fost animată de tineri împreuna cu părintele vicar Bîrnat Gabriel, iar cea de a doua de adulţi împreuna cu părintele paroh Iulian-Eugen Kropp.

Au fost doua ore în care ne-am simţit alături de cei care suferă din cauza războaielor care încă mai exista şi astăzi. Chiar daca aceste conflicte grave nu bat la graniţele ţării noastre, totuşi, ca şi creştini, ca şi fraţi ai aceluiaşi Tată, ca şi membre ale aceluiaşi trup mistic, suntem datori să fim alături de fraţii noştri de departe care suferă ororile războaielor.

Modul cel mai bun prin care-i putem ajuta este rugăciunea noastră, rugăciune care poate înfăptui miracole. In cadrul invocaţiilor pentru pacea dorită în fiecare zona de război, tinerii au aşezat câte o lumânare roşie în fata Preasfântului Sacrament, iar la încheierea acestor invocaţii, lumânările au luat forma cuvântului ''PAX" ("Pace"), lumânări care au fost aprinse şi la sfintele Liturghii de duminică, pentru a aminti tuturor cât de importantă este pacea.

Toată suferinţa, toate ororile acestor războaie semnificate de culoarea roşie a lumânărilor au fost prezentate lui Isus, iar prin flăcările ce ardeau şi se consumau în linişte, am înălţat rugăciunile noastre pline de credinţa, de speranţa si de iubire către Isus, „Principele Pacii”.

Suntem convinşi ca "violenţa nu duce la pace" aşa cum spunea papa Francisc, ci numai întâlnirea, numai dialogul dintre oameni, dintre religii, dintre popoare. La rândul nostru, ne revine misiunea de a trai şi noi în dreptate, în iubire, în pace cu noi înşine, cu cei apropiaţi şi cu Dumnezeu. Conflictul izbucneşte mai întâi în interiorul nostru, care apoi se poate extinde şi în exterior: în familie, în comunitate, între popoare, cum spunea părintele paroh.

Aşadar, să trăim mereu în pace cu toţi, după cum că aşa de frumos spune un cântec: "Ce bine e când fraţii în Domnul se iubesc şi-n dragoste şi pace pe lume vieţuiesc".


Alexandru Percu

Înapoi la Arhiva evenimentelor


Un nou părinte vicar la Răducăneni


De la 1 august, prin decizia PS Petru GHERGHEL, Episcop de Iaşi, părintele GABRIEL BÎRNAT din Parohia Frumoasa (BC), preot nou-sfinţit, a primit numirea şi misiunea de a activa ca preot vicar în parohia Răducăneni.


Deşi numărul vocaţiilor a început să scadă, Dumnezeu în bunătatea Sa, a găsit de cuviinţă să trimită mereu ”lucrători în secerişul Său”. ”Secerişul este mare, însă lucrătorii sunt puţini; rugaţi-L deci pe Stăpânul secerişului, să trimită lucrători la secerişul Său” (Mt 9, 37). Acest pasaj din Evanghelia după Matei este foarte sugestiv, oglindeşte în fapt un mare adevăr şi anume că sunt din ce în ce mai puţine persoane care hotărăsc să lucreze în secerişul Domnului. Deşi numărul este mic, Dumnezeu trimite preoţi care să continue munca de sfinţire şi de mântuire a oamenilor. Dintre preoţii nou sfinţiţi care sunt pregătiţi şi deschişi să facă faţă noilor cerinţe ale lumii moderne, după ce au primit consacrarea preoţească în ziua de 29 iunie în Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi, prin impunerea mâinilor Excelenţei Sale, Petru Gherghel, Episcop de Iaşi, de la 1 august, părintele GABRIEL BÎRNAT, a primit numirea şi misiunea de a activa ca preot vicar în Parohia Răducăneni.

Părintele GABRIEL BÎRNAT s-a născut la data de 12 aprilie 1987 şi este din Parohia Frumoasa (BC).

După anii de studii îndelungate şi de formare în seminar, după ce a făcut experienţa de misionar în Kenya (Africa) în anul pastoral, poposeşte în parohia noastră, ca nou membru al comunităţii noastre parohiale.

Iată acţiunea harului, Dumnezeu care lucrează şi omul care răspunde chemării Sale, începând cu anii în care un tânăr preot spune un ”da” hotărât lui Dumnezeu, îmbrăţişând Biserica, Mireasa Sa, şi se lasă modelat de acţiunea harului care se manifestă pe deplin în sacramentul Euharistiei. Îl aduce pe Cristos oamenilor, după ce cu puterea încredinţată oferă împăcarea cu divinitatea. Să-L rugăm pe Dumnezeu să conducă paşii acestui tânăr preot pe calea sfinţeniei, să-l entuziasmeze cu harurile sale şi să-l ajute să crească „în înţelepciune şi în har” împreună cu întreaga familie parohială, încurajând şi susţinând formarea umană, spirituală şi morală mai ales în viaţa copiilor şi a tinerilor parohiei noastre.

Noi îl primim cu bucurie, o bucurie care să fie dublată de rugăciunea noastră zilnică, pe care simţind-o, să o purtăm cu el în fiecare zi pe drumul lung şi anevoios al slujirii Bisericii. Şi astăzi, când Biserica are nevoie de ”lucrători în secerişul Său”, să ne rugăm lui Dumnezeu să trimită preoţi şi din parohia noastră pe drumul slujirii lui Cristos şi a Bisericii, pentru ca să putem să creştem împreună cu ei şi să ajungem la mântuire.

După ce şi-a început activitatea de câteva zile, totuşi duminică, 4 august, părintele GABRIEL a fost prezentat oficial întregii comunităţi la toate sfintele liturghii celebrate, fiind însoţit la sfânta Liturghie solemnă de părintele paroh Iulian şi de părintele Adrian Blăjuţă venit de la Iaşi. Părintele Gabriel, nou vicar, a fost primit cu bucurie şi cu inimi deschise spre o nouă experienţă. La sfârşitul sfintelor Liturghii a acordat tuturor binecuvântarea de preot nou-sfinţit.

Părinte Gabriel, Vă transmitem urarea călduroasă de „Bun venit!” şi Vă dorim mult succes în activitatea pastorală pe care o veţi desfăşura în comunitatea noastră. Vă însoţim cu rugăciunile noastre şi îl rugăm pe Dumnezeu să vă binecuvânteze cu darurile sale.

Pr. Iulian-Eugen Kropp, paroh

Înapoi la Arhiva evenimentelor


29 iunie: Sărbătoarea Sf. Apostoli Petru şi Paul la Răducăneni


Sâmbătă, 29 iunie 2013, s-a celebrat Hramul Parohiei noastre cu Sfânta Liturghie solemnă de la ora 11.00 în cinstea Sfinţilor Apostoli Petru şi Paul, patronii noştri spirituali.

A fost o zi minunată, plină de înălţare spirituală, la care au participat foarte mulţi credincioşi, din comunitatea noastră, dar şi oaspeţi.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de Pr. Ioan Bişog, originar din Răducăneni care a ţinut şi predica. Sărbătoarea a fost amplificată şi de faptul că Pr. Ioan Bişog a sărbătorit cu această ocazie şi Jubileul de Argint – 25 de ani de la consacrarea întru Preoţie, fiind însoţit la altar de Pr. Andrei Ciobănică, originar tot din Răducăneni, care şi-a aniversat cei 30 de ani de la hirotonirea preoţească, şi de Pr. profesor Mihail-Daniel Farcaş care activează în comunitatea noastră.

La sfârşitul Sfintei Liturghii toţi preoţii au primit frumoase buchete de flori, pentru că toţi preoţii concelebranţi îşi aniversau un număr de ani de slujire preoţească în via Domnului, iar părintele paroh Iulian a oferit un tablou simbolic părintelui sărbătorit, care să-i amintească de trecerea prin comunitatea natală.

S-au adus mulţumiri lui Dumnezeu pentru celebrarea hramului comunităţii, s-a invocat şi pe mai departe ocrotirea Sfinţilor Apostoli.

Mulţumiri s-au adus coriştilor care prin cântarea lor mărit fastul sărbătorii şi celor care au împodobit biserica. Au fost salutaţi şi oaspeţii prezenţi, printre care s-au numărat D-l deputat de Răducăneni Mugur Cozmanciuc, D-l primar Mihai Irimia însoţit de câţiva consilieri.

După Sfânta Liturghie, pe esplanada din centrul comunei a fost organizat un frumos spectacol cultural cu multă muzică populară şi de fanfară, dansuri şi multă voie bună, aşa cum e frumos de a celebra Hramul comunităţii.

Şi vremea a ţinut cu noi. A fost frumos şi cred că fiecare s-a bucurat de această binecuvântată.

Pr. Iulian-Eugen Kropp, paroh

Înapoi la Arhiva evenimentelor


Prima Sf. Împărtăşanie a copiilor - 2 iunie


Duminică, 2 iunie 2013, în parohia „Sf. apostoli Petru şi Paul” din Răducăneni a avut loc Prima Sfântă Împărtăşanie a copiilor.

Cei 33 de candidaţi s-au pregătit timp de cinci luni de zile la şcoală şi în ultima lună de două ori pe săptămână la biserică. Au învăţat primele noţiuni legate de credinţa creştină. Fiecare lucru în parte a fost detaliat şi explicat astfel încât toţi să înţeleagă şi să trăiască învăţătura catehismului bisericii.

Un lucru important a fost cunoaşterea poruncilor lui Dumnezeu şi ale Bisericii pentru a se pregăti cât mai bine să facă o spovadă bună. Sâmbătă, 1 iunie 2013, a avut loc prima spovadă, iar duminică, părinţii şi mulţi din comunitate i-au însoţit cu rugăciunile lor pe cei 33 de copii care urmau să primească, pentru prima oară în viaţa lor, Trupul şi Sângele lui Cristos sub chipul pâinii şi a vinului.

Sfânta Liturghie a fost celebrată de către părintele paroh Iulian-Eugen Kropp, însoţit de părintele profesor la Seminar şi colaborator în parohia Răducăneni Mihail-Daniel Farcaş la Liturghia duminicală pentru copii şi tineri de la ora 9:30 şi a fost însoţită de corul copiilor din parohie.

Copiii s-au implicat activ ca lectori, la proclamarea invocaţiunilor şi ofertoriu, iar cântările copiilor şi tinerilor au însoţit celebrarea liturgică, ajutaţi cu măiestrie de domnul dascăl Sorin Mărtinaş.

După Sf. Liturghie, la Casa Nazaret a surorilor misionare „Slujitoarele Duhului Sfânt”, copii au luat o mică gustare, au primit amintiri de la părintele paroh, apoi au asistat la un frumos program artistic prezentat de copii şi tinerii comunităţii noastre, cu ocazia Zilei copilului la nivel parohial, prin grija plină de afecţiune şi mărinimie a surorilor Ana şi Gabriela.

Le dorim acestor copii să nu uite niciodată ziua în care l-au primit pentru întâia oară pe Isus în sufletul lor, să o păstreze ca pe una din cele mai frumoase amintiri şi niciodată să nu se despartă de prezenţa Domnului din viaţa lor.Înapoi la Arhiva evenimentelor


Procesiunea la Solemnitatea Trupul Domnului - 30 mai


Joi, 30 mai, în Solemnitatea „Trupul şi Sângele Domnului”, după Sfânta Liturghie de seară concelebrată, a avut loc procesiunea solemnă, oprindu-ne la cele patru altare pregătite de credincioşi pentru rugăciune şi binecuvântare.

Mulţi copii prezenţi au aruncat flori pe drumul pe care trebuia să treacă Preasfântul Sacrament purtat de preoţii parohiei noastre.

Corul şi mulţi credincioşi au însoţit cu cântări şi rugăciuni pe Isus pe acest drum de credinţă până la „Casa Nazaret”, casa surorilor, unde s-a încheiat procesiunea.

L-am adorat pe Isus prezent în Hostia albă a Sfintei Euharistii, şi ne-am rugat ca Isus să ne binecuvânteze comunitatea, familiile, câmpurile, livezile, viile, munca noastră de fiecare zi şi să ne ferească de rele.Înapoi la Arhiva evenimentelor


În memoria părintelui Anton Farcaş


În biserica "Sfinţii Apostoli Petru şi Paul" din Răducăneni, duminică, 20 februarie 2011, în cadrul sfintei Liturghii de la ora 11.00, s-a comemorat împlinirea a un an de când părintele Anton Farcaş-Gherghina a trecut la Domnul.

Această zi specială, a fost pentru credincioşii parohiei Răducăneni, o zi de aducere aminte pentru mulţi credincioşi copii, tineri şi adulţi, împreună cu cei 7 preoţi prezenţi, dintre care trei colegi (pr. decan Iosif Dorcu, pr. Viorel Ababei, şi pr. paroh Iulian), dar şi preoţi originari din comunitate sau care au lucrat ca vicari împreună cu părintele Anton, care au înălţat rugăciuni şi cântări de laudă, la sfânta Liturghie celebrată spre odihna sufletului său şi în amintirea lui.

Parohia "Sfinţii Apostoli Petru şi Paul" din Răducăneni, l-a avut paroh pe părintele Anton Farcaş timp de 11 ani, între anii 1993 – 2004.

Părintele Anton s-a remarcat mai ales prin grija şi strădania de a consolida şi renova biserica parohială.

După sfânta Liturghie, s-a cântat Prohodul pentru cei răposaţi, apoi s-a dezvelit o placă comemorativă în memoria părintelui Anton, oferită de credincioşi ca recunoştinţă pentru activitatea şi implicarea sfinţiei sale în renovarea şi consolidarea bisericii.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Înapoi la Arhiva evenimentelor


Icoana de la Cacica la Răducăneni: 13 - 16 februarie 2011


Peregrinatio Mariae - Răducăneni (13-16 februarie 2011)

Înscriindu-ne şi noi în intenţia Preasfinţitului Petru Gherghel, păstorul diecezei, ca acţiunile pastorale legate de Anul Sfintei Familii să fie legate şi prin prezenţa icoanei miraculoase de la Cacica în pelerinaj prin parohiile diecezei, iată că între 13 şi 16 februarie 2011 icoana cu imaginea Maicii Domnului de la Cacica a poposit în Parohia Răducăneni.

Pelerinajul a început duminică seara cu primirea icoanei, moment la care a participat şi Excelenţa sa Aurel Percă, episcopul auxiliar al Diecezei de Iaşi, împreună cu alţi preoţi oaspeţi, înconjuraţi de o mulţime de credincioşi.

Sosirea icoanei ne-a umplut de emoţie. Bucuria şi emoţia în faţa unui asemenea moment istoric se puteau citi pe feţele tuturor. În timpul unei frumoase cântări mariane, icoana a fost scoasă din microbuzul care o poartă în pelerinaj, patru bărbaţi au preluat icoana pentru a o purta spre biserică şi au aşezat-o în faţa altarului.

Celebrarea a început cu salutul Preasfinţitului Aurel, apoi pr. Petru Mogda, vicarul comunităţii, a proclamat evanghelia "Vizitei sfintei Fecioare Maria la Elisabeta", după care o enoriaşă a comunităţii a oferit un buchet de flori cu câteva gânduri în versuri, iar pr. Iulian-Eugen Kropp, parohul, a înălţat o rugăciune de salut Sfintei Fecioare în numele comunităţii pe care o păstoreşte.

Procesiunea a continuat spre biserica frumos împodobită de sărbătoare, unde mulţimea de credincioşi a participat la sfânta liturghie pontificală.

La predică, Preasfinţitul Aurel ne-a prezentat-o pe sfânta Fecioară Maria în vizită în comunitatea noastră, în familiile credincioşilor, ca fiind aceea care ni-l aduce pe Isus şi aceea care ne conduce la Isus, Fiul ei, Cel care ne oferă mântuirea. Am primit salutul şi încurajarea pastorului diecezei noastre, a episcopului Petru Gherghel.

După celebrarea sfintei Liturghii a urmat o procesiune mariană cu lumânări în jurul bisericii. Ziua s-a încheiat cu o frumoasă devoţiune mariană "Toată frumoasă eşti Marie" şi cu rugăciunea de seară în comun.

Zilele următoare au fost zile bogate în celebrări. A fost un maraton plăcut de rugăciune. S-au celebrat zilnic câte două sfinte Liturghii, la ora 10.00 şi la ora 17.00, cu diferite teme, s-a recitat întregul Rozariu în diferite momente ale zilei, s-a cântat mereu "Îngerul Domnului", au fost diferite celebrări mariane.

Fiecare zi începea cu rugăciunea "Îngerul Domnului" cântată, (în timpul căreia se dezvelea icoana Maicii Domnului, care era acoperită la rugăciunea de seară, după obiceiul sanctuarelor din Polonia), cu rugăciunea de dimineaţă şi recitarea primului Rozariu.

Prima zi, luni, a fost oferită celor bolnavi şi în suferinţă. Pentru că eram la numai trei zile de după 11 februarie, Ziua Bolnavului, sfânta Liturghie de dimineaţă, precedată de recitarea celui de-al doilea Rozariu, a fost oferită pentru cei bolnavi şi bătrâni. Aceştia, înconjuraţi de cei din familie, au reuşit să vină în numai mare la biserică.

Pr. Cristinel Fodor, vicar episcopal, care a prezidat sfânta Liturghie, înconjurat de mai mulţi preoţi, a administrat şi taina Ungerii bolnavului celor în suferinţă. La predică, pornind de la evanghelia vindecării femeii ce s-a atins de Isus cu credinţă, părintele ne-a invitat pe toţi la trăirea credinţei în preajma lui Isus şi a Maicii sale, "Tămăduitoarea bolnavilor".

Liturghia de seară, celebrată de pr. vicar Petru Mogda, a avut ca temă "suferinţele Mariei", fiind aproape de Isus împreună cu Maica Îndurerată chiar sub cruce. Ziua s-a încheiat din nou cu o devoţiune mariană şi cu rugăciunea de seară în comun.

A doua zi, marţi, am avut ca temă: "Copii Mariei". Sfânta Liturghie de dimineaţă a fost prezidată de pr. Grigore Duma, înconjurat de mai mulţi preoţi şi mai mulţi pelerini, cei mai mulţi veniţi din Huşi. La predică, părintele Grigore, care a fost mai mulţi ani paroh la Cacica, la sanctuarul Maicii Domnului, ne-a chemat să ne păstrăm sub mantia protectoare a Mariei. Inima ei de mamă ne păstrează pe toţi.

Rozariul de dinaintea sfintei Liturghii de seară a fost animat de copii şi tineri sub îndrumarea părintelui vicar şi a surorilor verbite din comunitate. Sfânta Liturghie prezidată de pr. Felix Roca, responsabil diecezan cu Pastoraţia Copiilor şi a Tinerilor, a fost îndreptată spre copii şi tinerii din comunitate. Pornind de la Evanghelia "Bunei Vestiri", părintele a insistat asupra virtuţilor Mariei şi la răspunsul pe care tinerele generaţii trebuie să le dea la chemarea lui Dumnezeu.

A treia zi, miercuri, a fost oferită şi dedicată familiilor. La sfânta Liturghie de dimineaţă, pr. predicator Cristian Pal a aşezat rugăciunea ca element ce uneşte întotdeauna familia. Familia în rugăciune, rugăciunea în familie, în legătura recitarea Sfântului Rozariu, împreună cu Maria.

Şi a sosit seara de miercuri, moment de încheiere a acestor zile frumoase de pelerinaj a icoanei de la Cacica în Răducăneni, dar şi a pelerinajului credincioşilor la Maica Domnului în biserica parohială.

Sfânta Liturghie de seară, prezidată de pr. Alois Fechet, vicar episcopal, însoţit de pr. Iosif Dorcu, decan de Iaşi, şi din nou de un număr mare de preoţi din Iaşi, Tomeşti, Huşi, împreună cu foarte mulţi credincioşi a fost un moment de mulţumire pentru toate binefacerile primite în aceste zile.

Pr. Romuald Bulai, rectorul sanctuarului din Cacica, a vorbit la predică despre semnificaţia pelerinajului pe care icoana îl face prin parohiile diecezei. Icoana de la Cacica întoarce vizita atâtor pelerini care au cinstit-o la Cacica. Apoi a amintit de rolul sfintei Fecioare în istoria mântuirii, ca fundament al devoţiunii de care se bucură din partea credincioşilor. Părintele i-a îndemnat pe credincioşi să se apropie cu evlavie şi pe mai departe de icoana Preacuratei şi să fie convinşi că Maica Domnului de la Cacica este protectoarea întregului popor român. Cine aleargă la sfânta Fecioară nu va rămâne dezamăgit. Preacurata Fecioara Maria să fie mijlocitoarea şi ocrotitoarea familiilor noastre!

La sfârşitul sfintei Liturghii, pr. Alois Fechet a purtat salutul Preasfinţitului Petru Gherghel, păstorul diecezei noastre, care ne-a amintit că a fost unit cu noi în rugăciune în aceste zile, iar la final a concluzionat: "Iată, printre primele parohii vizitate este comunitatea din Răducăneni, unde paroh este acum pr. Iulian Kropp, care a fost paroh mai mulţi ani la sanctuarul de la Cacica, este cel care a venerat-o şi o cinsteşte atât de mult pe «Măicuţa de la Cacica»".

La sfârşit s-au făcut schimb de daruri. Actualul paroh şi rector al sanctuarului, pr. Romuald Bulai, vechi colaborator al pr. Iulian, a oferit la finalul celebrărilor, o copie a icoanei de la Cacica, ca semn de recunoştinţă şi aducere aminte al acestui eveniment, ca semn de mulţumire şi de comuniune pentru comunitatea din Răducăneni. Din partea credincioşilor, am înmânat pr. Romuald mai multe bijuterii din aur oferite pentru înfrumuseţarea şi încoronarea icoanei, atât de dragi nouă, tuturor. Spunea cineva oferind o bijuterie: "Noi am primit multe daruri de la Maria, acum îi oferim şi noi ceva. Ca să fie cât mai frumoasă".

Au fost cu adevărat zile minunate pentru noi, cei din Răducăneni. Preoţii şi toţi credincioşii au putut trece prin faţa icoanei şi fiecare în modul său propriu a venerat imaginea Mariei în icoana de la Cacica.

Tineri, copii, bătrâni şi familii întregi au venit la Maria. Au fost chiar şi clase întregi de elevi care cu profesorii lor au cerut ajutorul şi ocrotirea Mariei.

Cinste lor!

Au fost zile pline de har şi de înălţare sufletească la care au luat parte cu mult entuziasm credincioşii atât catolici cât şi ortodocşi. Au fost celebrate diferite devoţiuni mariane, la loc de cinste fiind recitarea sfântului Rozariu.

Întreaga comunitate s-a organizat pentru reuşita acestui minunat eveniment istoric, fiecare în felul său.

Au fost trei zile minunate, zile cu soare, iar vremea liniştită. Toţi am văzut în aceasta un miracol. Până duminica seara fusese vijelie, furtună, seara totul s-a liniştit. Joi dimineaţa a revenit vremea mohorâtă, vântul, frigul şi a început să ningă. Viaţa a intrat în normal. Dar suntem bucuroşi şi împliniţi.

Ne-a vizitat "MAMA".

Vizita la Răducăneni s-a încheiat, pelerinajul icoanei prin dieceză continuă.

O Măicuţă sfântă, mai vino la noi, te mai aşteptăm! Regina familiei, roagă-te pentru noi!

Pr. Iulian-Eugen Kropp, parohÎnapoi la Arhiva evenimentelor


Administrarea Mirului: duminică 26 septembrie 2010


Cu multă bucurie şi emoţie, 137 de copii şi tineri au primit sacramentul Mirului, la Răducăneni, în ziua de duminică, 26 septembrie, prin mâinile PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi. A fost o zi deosebită, o adevărată zi de binecuvântare cerească.

Alături de candidaţii la Mir, de părinţii şi naşii lor, au participat foarte mulţi credincioşi, care, alături de Neculai Botezatu, primarul comunei Răducăneni, şi de mai mulţi preoţi, l-au întâmpinat pe Preasfinţitul Petru la poalele drumului ce urcă spre biserică, de unde s-a format procesiunea spre casa parohială şi apoi spre biserică.

După salutul părintelui paroh Iulian-Eugen Kropp, Preasfinţitul a prezentat ziua de duminică, ca "o nouă zi de Rusalii", un "Cenacol minunat" în această biserică frumos împodobită, în care toţi îl aşteaptă pe Duhul Sfânt.

După citirea lecturilor de către doi tineri şi proclamarea evangheliei de către pr. decan Iosif Dorcu, pr. Mihai Budău, ceremonierul celebrării, a prezentat în sinteză învăţătura Bisericii, pentru o înţelegere mai adânca a tainei Conformaţiunii: "Darul Duhului Sfânt, pe care vreţi să-l primiţi şi voi, va fi o pecete spirituală care vă va face mai asemănători cu Cristos, membre mai desăvârşite ale Bisericii". Apoi, în cadrul omiliei, PS Petru a subliniat în mod profund importanţa Duhului Sfânt în viaţa de credinţă, a fiecărui creştin în parte şi a purtat un dialog cu cei care aşteptau să fie miruiţi.

Punctul culminant al acestui eveniment a fost momentul în care episcopul, împreună cu preoţii concelebranţi, întinzându-şi mâinile asupra celor 137 de confirmanzi, a rostit rugăciunea de cerere a Duhului Sfânt, iar după această rugăciune episcopul a început administrarea sfântului Mir, fiind ajutat în administrarea sacramentului de părintele Iosif Dorcu, decan de Iaşi.

La oferirea darurilor, Preasfinţitul a primit, alături de pâinea şi vinul pentru Euharistie, o amforă cu struguri, din roadele locale, dar şi un simbol asemenea tinerilor: o eşarfă roşie şi imaginea unui porumbel pe o cruce.

Toată lumea a cântat şi s-a rugat împreună cu episcopul şi cu preoţii care l-au înconjurat, pentru ca Duhul Sfânt să coboare cu belşugul darurilor sale asupra tuturor.

La sfârşitul sfintei Liturghii, părintele paroh Iulian a mulţumit tuturor: episcopului Petru pentru că a administrat taina Confirmaţiunii, părintelui vicar Petru-Mihăiţă Mogda, care, împreună cu surorile din Congregaţia misionară "Slujitoarele Duhului Sfânt" şi cu mai mulţi tineri, au contribuit la pregătirea tinerilor şi la organizarea celebrării, corului, dar şi tuturor celor implicaţi, iar confirmanzii, plini de Duhul Sfânt, prin glasul unui reprezentant, şi-au arătat recunoştinţa pentru această zi minunată.

Preasfinţitul episcop Petru, "confirmând" numirea noului paroh în Răducăneni, pr. Iulian-Eugen Kropp, l-a încurajat în misiunea de păstorire a parohiei, ştiindu-l un preot energic şi deschis, alăturându-se astfel activităţii multor păstori vrednici care au păstorit în această parohie.

La final, s-au făcut câteva fotografii în grup, după care, cântând, toată lumea s-a întors acasă cu bucuria credinţei aprinsă în suflet.Înapoi la Arhiva evenimentelor


Instalare de paroh la Răducăneni - 5 septembrie 2010


Duminică, 5 septembrie 2010, a avut loc instalarea ca preot paroh de Răducăneni, a pr. Iulian-Eugen Kropp, de către pr. Iosif Dorcu, decan de Iaşi, alături fiind pr. vicar Petru-Mihăiţă Mogda şi pr. Cristian Pal şi un număr mare de credincioşi.
Înapoi la Arhiva evenimentelor